JVM silver 50 meter fjäril 2017.

Nöjd efter JEM final och bärgat silver 2016.

Om mig

Jag heter Sara Junevik, är uppvuxen i Leksand, tävlar för Falu simsällskap. När jag var 8 år följde jag med en kompis när hon skulle på simträning med Leksands simförening. Jag tyckte det verkade vara roligt med simning och det var många tjejer i klassen som var med så jag började jag med. Sedan dess har simning varit en del av mitt liv. Tränaren i Leksand, Hillevi Skoglund, hade själv varit fjärilsimmare så jag fick bra teknikträning i det och fastnade för det simsättet.

 

Sedan våren 2015 tävlar jag för för Falu Simsällskap. Det blev ett naturligt byte när jag behövde mer sparring på träningarna. När det väl kommer till tävling så är det 50- och 100 meter fjärilsim som jag oftast tävlar i, men också samma distanser i frisim.

 

Framgångarna kom stegvis och mitt första landslagsuppdrag var i december 2015 vilket var NJM i Bergen, Norge. Väl där så överraskade jag mig själv och många andra också och tog ett delat guld på 100m fjärilsim. Sommaren 2016 fick jag åka på JEM i Ungern, därifrån fick jag en silvermedalj på 50m fjärilsim med mig hem. Mitt första internationella senior mästerskap blev kortbane-VM i Windsor, Kanada i december 2016. Det var otroligt roligt och lärorikt att få vara med och tävla mot de allra bästa.  2017 simmade jag både EJM och JVM och det blev medalj på 50 meter fjäril vid båda mästerskapen, brons vid EJM och silver vid JVM, vilket var härliga framgångar båda två.

 

Under 2018 var jag med på mitt första seniormästerskap i långbana och det var EM i Glasgow. Även om det var mycket för att se och lära så ville jag prestera och komma till semifinal. Formtoppningen blev inte optimal så jag nådde inte mina mål, men det var nyttig erfarenhet att ha med till framtida mästerskap.

 

2018 var jag med på ungdoms-OS i Buenos Aires. En fantastisk upplevelse att få vara med om. Det var 4000 ungdomar från hela världen som tävlade i olika idrotter. Spännande att få åka med den svenska truppen och lära känna tjejer och killar från andra idrotter. För egen del blev det guld på 50 fjäril och det var oerhört rörande att få stå överst på prispallen och höra ”Du gamla du fria” medan svenska flaggan hissades. Sverige tog dessutom fler medaljer än vad som varit på övriga Ungdoms-OS vilket skapade en bra stämning.

 

Under 2018 blev jag uttagen till Talang 2022 som är SOKs satsning på yngre idrottare för att ge möjlighet till satsning och stöttning mot framtida OS.

 

Jag bor nu i Stockholm och tränar med NEC, nationella elitträningscentret vid Eriksdalsbadet. Den träningen hoppas jag ska göra att jag kan vara aktuell för OS i Tokyo!

Första JSM medaljen!  Brons 50 m fjäril 2015.

Reportage i tidningen Aqua nr 4-2016.

Sponsorer: